SATI si spamez.ro

Scriam, la inceputul lui noiembrie:

Astept sa vad ca in interiorul SATI va fi – daca nu liniste si armonie – macar capacitatea si dorinta de intelegere. Iar cand spun asta am in vedere un orizont de, sa zicem, macar sase luni. Apoi vom putea vorbi si despre semne de maturitate.

Ei bine, au trecut doar trei luni… Si, iata ce se intampla…

Dragos Manac ataca Realitatea.net

Dragos Manac (Hotnews.ro) acuza Realitatea.net, afirmand ca ca pozitia sa de lider in clasamentul SATI se explica prin faptul ca “Realitatea face spam folosind ca tag orice cuvant din limba romana si creand o pagina speciala pentru acel cuvant”. Mai mult, Dragos afirma:

– Industria ar trebui sa stie ca are un reper indoielnic in SATI sau BRAT.

– Clientii ar trebui sa stie ca platesc pentru audienta inventata de masuratori gresite sau netransparente si, deci, irelevante.

Antena3.ro ataca Realitatea.net

Zoso da de stire ca Antena3 da la gioale Realitatii. Concret, intr-o scrisoare deschisa catre SATI – publicata si pe site-ul Antena3.ro -, Bogdan Pitaru acuza si el:

Creşterea traficului site-ului Realitatea.net se întâmplă în acelaşi timp în care cei de acolo au decis ieşirea din Trafic.ro, pentru a intra în SATI.

(…)Antena3.ro nu este mulţumită de modul în care SATI oferă statisticile online, spre deosebire de Trafic.ro. Sistemul e diferit şi greoi. (…)Site-ul Antena3.ro este, momentan, contorizat atât în Trafic.ro, cât şi în SATI. În funcţie de evoluţia evenimentelor, Antena3.ro ia în calcul, pe viitor, ieşirea definitivă din SATI.

eCostin ataca Antena3.ro si gsp.ro + 9am.ro

Intr-o insemnare savuroasa, Costin (IBU ProTV) ii spune lui Bogdan Pitaru, redactor-sef antena3.ro, ca nu prea intelege nimic din online. Si acuza Antena3.ro de “imprumut” de continut si gsp.ro de keyword stuffing.

Eu am facut matematica-fizica insa ma tine sa citesc alfabetul. Citim impreuna cu gsp.ro? a, b, c, d, e, f, g, h, i, j, k, l, m, n, o, p… ana mea de treaba! Astia fac la fel ca realitatea.net! Fantastic! Sati e vinovat.

Si, tot de la Costin, despre 9am.ro.

Spamez.ro

Poate fi facut vinovat SATI de aceasta situatie? Nicidecum! SATI are bubele sale, insa, in astfel de izbucniri, n-are nicio vina. De vina este doar proverbiala “maturitate” a online-ului mioritic. Si, inainte de a ridica piatra, arunc si eu o intrebare:

pe o piata concurentiala, pot fi invinovatiti jucatorii din online pentru ca recurg la “practici neortodoxe”?

Eu as inclina sa raspund cu “nu in totalitate“. Pentru ca atat timp cat clientii nu prea stiu pe ce lume traiesc si cu ce se mananca online-ul, vina nu apartine doar aceluia care vinde. Sigur, poate ca astfel se incalca legile moralitatii. Dar se respecta legile profitabilitatii.

Adevarul este cat se poate de simplu: acesta este nivelul actual al pietei online din Romania. Sigur, putem vorbi despre moralitate si educarea pietei, insa aceastea sunt doar cuvinte. Iar orice incercare de a le pune in practica se traduce printr-o irosire nejustificata de resurse. Fireste, in viitor lucrurile vor sta altfel. Insa, astazi, nu avem nici cea mai mica idee cand va fi acel viitor.

In acest moment, domeniul spamez.ro este (inca) liber. Hai, baieti, se baga cineva? 2009 este anul online-ului romanesc…

Recomandări

4 comentarii

 1. ai bani pe card? ca eu nu 🙂

  nu mai am bani … tii dau dupa 🙂

  daca vrei, daca nu 🙂

  imi place punctul tau de vedere 🙂

 2. Foarte bun rezumat si la obiect.

  Lupta se ascute, cutitele lungi sunt folosite total aiurea si fara rezultat.

  SATI face o masurare cantitativa, iar calitatea ar putea fi in cel mai bun caz atribuita IAB Romania, insa chiar nu mi-as dori un CNA pentru internet.

  Pana la urma daca piata ar fi educata si targetul nu ar fi prima pozitie cu orice pret (relativa in fct de criteriul de sortare), poate ca lucrurile ar sta mai bine.

  Acum e o adevarata streche, nu putem vorbi de concurenta.
  Vad oameni care ii cunosc si stiu ca sunt BATA in tehnologia WEB pusi pe posturi ce poarta denumiri pe doua randuri in mari trusturi de presa.
  Nu se gandeste nimeni in viitor, printul alearga catre online de parca e El Dorado.
  Deznodamantul este inevitabil: peste 1-2 ani multe site-uri vor si inchise, iar mirajul internetului va disparea.
  E usor sa faci un site, este cu totul alta problema sa il si ridici, mai ales ca costurile au devenit aberante ;(

 3. […] Aboneaza-te prin email « SATI si spamez.ro […]

 4. […] a mai fost dezbatuta si de Marie Jeanne, Orlando, Costin, Mihai Seceleanu, Sorin Tudor sau […]

Adaugă comentariu