Russia and the “P word”*

Intr-una din insemnarile referitoare la situatia din Georgia, Constantin Gheorghe aminteste de o analiza din The Exiled care incearca sa demonstreze ca Rusia ar fi pierdut razboiul psihologic.

Este o analiza pe care o recomand tuturor.

De ce o recomand? Pentru ca, desi autoarea se joaca intelectual cu o serie de notiuni de abecedar din teoria razboiului psihologic, analiza este fundamental gresita (si, ca urmare, devine un studiu de caz interesant).

De ce este fundamental gresita? Pentru ca, atunci cand te lansezi intr-un astfel de demers, este esential sa intelegi ca, desi din punct de vedere lingvistic victoria este un obiectiv dorit de ambele tabere, din punct de vedere operational intelesul cuvantului victorie este altul pentru fiecare dintre partile implicate.

Sau, spus pe romaneste: Rusiei nici nu i-a trecut prin minte sa fie “baiatul bun” in termenii in care Georgia a incercat sa faca acest lucru. Din contra, Rusia a incercat sa fie “baiatul rau”; a incercat sa recastige ceva din teama si respectul (!) insuflate de imaginea vechiului URSS. Este o imagine care convine de minune atat SUA, cat si actualei Rusii (ca urmare, CNN a fost mai degraba liantul si nu unealta unilaterala).

Note: *P word – Propaganda 😉 ; DoD – Department of Defence.

Recomandări

Un comentariu

  1. Exista un interesant “razboi” si intre useri de pe YouTube.
    Eu am urmarit buletinele de stiri de la Russia Today, iar propaganda lor este destul de eficienta.
    Uite tipul asta ce convingator este: http://www.youtube.com/watch?v=TExTU0-y8MM&feature=related

Adaugă comentariu