Ludovic Orban, blogul lui Gramo si linsajul mediatic

Fotografiile publicate pe blogul lui Gramo vor duce la demisia minstrului Ludovic Orban. Nu cred ca se va ajunge la un dosar penal – “victima” nu are niciun gand sa recunoasca ca a fost victima.

Cert este insa ca, in acest moment, Ludovic Orban este supus unui linsaj mediatic. Si, indiferent care vor fi evolutiile in acest caz, opinia publica va asocia numele politicianului cu doua etichete: “vinovatie” si “musamalizare”. Doua etichete care vor cantari atat de greu in managementul de imagine al PNL incat demisia actualului ministru va deveni o necesitate.

Paradoxal insa, exista posibilitatea ca si familia Gramo sa devina victima unui linsaj. Si nu ma refer la comentariile pline de invidie. Si nici macar la amenintari. Ma refer la faptul ca Gramo a dovedit ca bloggerii sunt periculosi.

Sunt periculosi pentru politicieni pentru ca, iata, Gramo a demonstrat ca anonimii din multime pot avea glas. Si sunt periculosi pentru unii jurnalisti – cei mediocri, cei increzuti si, din nefericire, cei multi. Degeaba spune Gramo ca

important e ca exista destui jurnalisti foarte ok si destui bloggeri buni si ca se vede ca pot colabora,

vor fi destui aceia care se vor repezi asupra sa. Pentru ca, indiferent ca vorbim de media traditionale sau de noile media, capra vecinului este principala noastra obsesie nationala.

Recomandări

4 comentarii

 1. e ludovic orban :), nu victor cum apare in text. toata aceasta intamplare dovedeste nu doar puterea blogurilor, ci si proasta gestionare publica de catre politician a unui eveniment care putea fi incadrat in categoria banalului. asa insa aplicam teoria bulgarelui de zapada

 2. Sorin Tudor

  @ Doina,

  1. Multumesc, am corectat (si, evident, am ras!) 🙂
  2. Proasta gestionare, da. Banala, nu (tinand cont de antecedente). Ar fi fost oricum o situatie de criza. Insa o criza care, gestionata, nu ar fi avut urmari “catastrofale”.

 3. Cristi

  Sorin, nu cred ca este un “linsaj mediatic”. Un linsaj mediatic (cel putin “in opinia mea”, vorba doamnei Firea), reprezinta un atac foarte puternic care nu se bazeaza pe fapte reale sau se bazeaza pe o interpretare denaturata a acestora.
  E drept ca cei de la Realitatea au incercat (si poate au reusit) aseara sa manipuleze telespectatorii la un anumit moment dat (au dat imagini cu Orban la o petrecere, dupa cateva pahare, dansand pe manele).

  Eu cred ca e un moment foarte important pentru “presa clasica” si pentru blog.
  Pentru “presa clasica”, deoarece reusesc sa scoata la iveala un caz fara surse dubioase din zona cetoasa a serviciilor). Poate se revitalizeaza presa de investigatie “pe bune”, nu “pe surse” SRL-iste (care de cele mai multe ori manipuleaza).
  Pentru blog, deoarece demonstreaza scepticilor din “presa clasica” faptul ca blogul poate avea un statut mult mai “ridicat”, onest, media-profesionist etc.

  O faza interesanta (agenda setting): stii care era tema emisiunii de aseara pe Antena 3? “Ceausescu inca mai traieste?” Nu, nu e o gluma. (Drept sa-ti spun, eu cred ca inca mai traieste, s-a reincarnat in Elodia :)). Mizil si Andrei deplangeau situatia actuala, cu o economie la pamant, fara productie ca odinioara…

  Asa ca ma intrebam daca nu cumva jurnalistii celeilalte antene vor fi miscat cazul prea mult inainte… si trebuiau sa isi traga rasuflarea…

 4. cu siguranta supraestimezi atat bunul simt al politicianului roman, cat si al partidelor.

  Orban NU va demisiona.

Adaugă comentariu