La recensamant m-am declarat norvegian

Și, după cum spune un prieten, sunt, probabil, singurul norvegian al cărui prenume este Sorin.

Numele meu este Sorin Tudor și sunt un norvegian, de etnie nedeclarată și religie ortodoxă, care trăiește în România. Astfel ar putea fi rezumate datele pe care le-am furnizat recenzorilor.

Sunt aceste date corecte (așa cum prevede legea)? Ei bine, eu cred că da. Și aceasta pentru simplul că, dată fiind obligativitatea declarării CNP-ului, la recensământ s-a dorit să se știe care este cetățenia pe care simțim că o avem. Pentru că altfel, nu mai era nevoie de întrebare.

Iar eu, Sorin Tudor, pur și simplu nu mă mai pot simți de aceeași cetățenie cu Băsescu, Boc, Udrea și toți aceia care, asemenea lor, consideră că eu, cetățeanul, am doar obligații, iar ei, ocârmuitorii, doar drepturi. Nu mai pot simți că sunt cetățean român atât timp cât cetățenia română a fost transformată dintr-o calitate într-un mijloc de oprimare economică și dintr-un drept într-o datorie. Și simt că nu mai pot împărtăși aceeași cetățenie cu aceia care umilesc (și forțează la umilire) un întreg popor.

Și spunând acestea sunt mai român decât sunt Ei. Chiar dacă m-am declarat norvegian.

De ce norvegian?

Dintr-un motiv cât se poate de banal: dacă norvegienii tot au prins în ultima vreme să denigreze, în bloc, toți locuitorii României, măcar de acum să denigreze și unul de-al lor. Sau, altfel spus, asemeni românului care, dându-și seama că a fost prins de canibali, începe să-și cresteze pielea cu un cuțit: “uite așa, să le intre apă-n cizme!”. 😛

Recomandări

3 comentarii

  1. Interesanta dorinta! Ai fost foarte sincer in afirmatie, de foarte putine ori persoanele importante fac declaratii atat de directe. Poate daca am incepe o campanie impotriva conducerii actuale am avea mai mult succes decat 10.000 de protestanti care merg prin Bucuresti. O revolutie nu se face cu atat. Bine, nu cred ca e cazul de o revolutie ci doar de o evolutie.

  2. Din punctul de vedere al unui statistician semi-amator, datele nu sunt corecte. Chiar daca CNP-ul confirma irevocabil faptul ca nu esti norvegian, toate datele pe care le-ai dat isi pierd complet orice valoare, iar masina politica despre care speram ca se va uita la aceste rezultate si va lua decizii macar partial pe baza lor, pentru a imbunatati nivelul de trai, de alcool, de ignoranta, de orice ar vrea ei sa imbunatateasca in afara propriului status te va ignora si mai mult (posibil, oare?).

    Din punct de vedere personal, ii admir pe norvegieni ca una din natiile cu cele mai dezvoltate societati civile si sper ca te vei ridica la renumele caruia incerci sa te asociezi.

    Din punct de vedere practic, poate ca esti singurul norvegian pe nume Sorin, dar esti probabil printre putinii (cei 1%?) care platesc de zece ori mai putin pe o bere decat restul norvegienilor.

  3. Unei prietene care e recenzor i s-a declarat un tip evreu american, iudaic, cu limba materna engleza. El era roman pur-sange, dar i-a oferit si explicatia :)).

Adaugă comentariu