In numele Sfantului Facebook, Amin!

După ce au pogorât Cuvântul în blogosfera, preoții își dovedesc harul și pe rețelele sociale.

Background. Acum mai bine de patru ani de zile – mai exact pe 23 august 2007 – scriam despre blogosfera ortodoxă. Un fenomen care – deși pornit, așa cum mi se atrăgea atenția, încă din anul 2004 (!!!) – începea să prindă contur odată cu dezvoltarea blogosferei. Aproape doi ani mai târziu, în ianuarie 2009, prezentam câteva date despre blogosfera evanghelică care, ar putrea să suprindă chiar și astăzi. Și aceasta fără a mai vorbi despre RoClips (un fel de youtube bisericesc) sau despre Intercer Romania (un fel Realitatea.net).

Jesus, if You love me, Like me!

“În ultimele trei luni, mai multe persoane “au dat like” și au comentat pagina de facebook Jesus Daily decât orice altă pagină a rețelei sociale, incluzând pagina lui Justin Bieber”. (…)Cu 8.2 millioane de fani, Jesus Daily a avut săptămâna trecută 3,4 milioane de interacțiuni cu aceștia, comparativ cu doar 63o.000 de interacțiuni cu fanii ale paginii de facebook Justin Bieber (care are 35 de milioane de fani). La rândul său, pagina de facebook The Bible are opt milioane de fani și a avut și ea mai multe interacțiuni decât pagina lui Bieber. (…)În top 20 al paginilor de facebook, alături de paginile Lady Gaga, Texas Hold’em Poker și Manchester United, regăsim, alături de Jesus Daily, o alte două pagini devotate lui Iisus: JesusChrist.Savior și Dios Es Bueno. Și aceasta fără a mai pune la socoteală că, recent, facebook a lansat primul său joc pe teme biblice – Journey of Moses.”

Citatul face parte dintr-un articol publicat zilele trecute în The New York Times, iar datele au fost furnizate de AllFacebook.com.

Enoriașii români și facebook. Firesc, România nu a fost ocolită de acest trend. Doar că noi avem particularitățile noastre: preoții au mai mulți fani/prieteni decât paginile de facebook ale bisericilor.

În acest moment, pe facebook, există mai multe sute de biserici românești (pagini sau conturi). Cele mai multe au câteva zeci de prieteni/fani, cateva zeci au intre 100 și 1.000 de prieteni/fani și foarte puține trec de acest prag. Între ele, Biserica Adventista Romana – 2.288 fani în momentul în care scriu aceste rânduri, Biserica Speranta Braila – 2.098 prieteni și biserica Maranatha Dileul Vechi – 1.236 fani.

Atunci când vorbim de preoți, lucrurile se schimbă. Cel puțin în privința “primilor clasați”.

Părintele Cleopa are 5.00o de prieteni, parintele Arsenie Boca are 3.383 de prieteni, parintele Cristian Pomohaci are 3.275 da fani, iar  parintele Iov Patrascu are 1.665 de prieteni.

Acum, sigur, acesta nu este un clasament (daca doreste cineva, poate sa faca o cercetare), ci sunt doar date cu titlu exemplificativ. Cât despre interacțiuni, cred că ar fi interesat de menționat că părintele Cleopa și parintele Pomohaci au foarte des mai bine de 100 de like-uri la comentariile de pe facebook…

Recomandări

3 comentarii

 1. “Jesus Daily a avut săptămâna trecută 3,4 milioane de interacțiuni cu aceștia, comparativ cu doar 63o.000 de interacțiuni cu fanii ale paginii de facebook Justin Bieber”

  Diferenta este de la cer la pamant… fara nici o aluzie 🙂

  1. Sorin Tudor

   =))

   Chiar am ras citindu-ti comentariul.

 2. Pe mine personal ma irita evanghelizarea pe care incearca unii sa o faca prin orice metoda si acum, cu internetul, sunt liberi sa faca tot ce le da prin cap.

Adaugă comentariu