Din cosmos, toate femeile sunt frumoase (și toți românii sunt buni)

În iulie 2012, întreaga lume avea să afle o informație care poate fi rezumată și așa: tuturor cosmonauților americani le-au plăcut femeile. De ce abia atunci? Pentru că atunci a fost făcut public faptul că și lui Sally Ride, prima femeie cosmonaut din SUA (și cea de a doua din lume, după rusoaica Valentina Tereshkova) îi plăceau tot femeile.

Faptul că, până și în cea mai veche democrație a lumii, Sally Ride a făcut această mărturisire abia în 2012 (și atunci, prin intermediului unui necrolog postat online, deci după moartea sa) spune multe despre capacitatea noastră de înțelegere. Și, aceasta chiar dacă, la suprafață, această capacitate democratică de înțelegere e în plin avânt: Darth Gaydar este numele unui erou gay recent introdus în jocul Star Wars, joc care se bucură de acum și o întreagă planetă gay: Makeb.

Imaginea realității este însă cu totul alta: sute de mii de oameni în stradă, protestând împotriva căsătoriilor gay. În Paris, într-o altă mare democrație a lumii.

Privit din acest punct de vedere, faptul că în 1998 Emil Constantinescu a grațiat-o pe Mariana Cetiner, ultima româncă închisă pentru lesbianism, pare un act de curaj. Chiar dacă Mariana Cetiner ispășise deja trei ani de închisoare pentru “vina” sa. Și, tot din acest punct de vedere, oprobiul public la care a fost supusă handbalista Alina Dobrin pentru vina de a fi îndrăgostită de o femeie este doar o crestătură într-un munte intoleranță.

O intolereanță pe care încercăm să o ascundem într-un ocean de prefăcătorie: cea mai sinistră scenetă din “cazul Alinei Dobrin” a fost jucată la toate emisiunile sportive de un antrenor care spunea că, dacă Alina nu ar încerca să corupă și alte colege și și-ar vedea de treabă, el nu ar avea nimic împotrivă să o antreneze. De parcă persoanele gay ar fi asemeni traficanților de droguri: umblă la ele cu “tentațiile contra naturii” încercând să-i corupă pe ceilalți la colț de stradă, de club sau de vestiar…

Un ocean de prefăcătorie în care ne scăldăm (și ne complacem cu toții): “bre, au ajuns în finală la Vocea României o mulatră și un maghiar? Păi ce dovadă mai bună vrei că suntem un popor tolerant?!”.

Adevărul e că aceia care gîndesc așa sunt prefăcuți și nu toleranți. Adevărul e că în finală la Vocea României au ajuns doi cetățeni români. Adevărul e că Alina Dobrin iubește pe cineva (și nu contează pe cine pentru că este viața și decizia sa). Adevărul e că, din cosmos, toți românii sunt buni. Și că problemele pe care le avem țin de aproapiere și nu de distanțe.

Recomandări

Adaugă comentariu