Alegeri parlamentare 2008: voteaza!

De la cele mai penibile momente si pana la cele mai ilogice momente, de la candidatii care n-ar fi avut ce cauta pe liste pentru ca se stie prea bine ce au facut si pana la candidatii care n-ar fi avut ce cauta pe liste tocmai pentru ca toata lumea stie ce n-au facut, campania electorala care s-a incheiat ne-a oferit un spectacol deopotriva hazliu, amar si plictisitor.

Si, cu toate acestea, am votat! Tu ai votat? Pentru ca eu cred sincer ca ar trebui sa o faci. In definitiv nici nu dureaza mult: probabil ca timpul petrecut pentru a citi aceasta insemnare ti-ar fi suficient pentru a vota.

Stiu, ai o multime de motive pentru a nu vota. Cu totii avem o multime de motive. Si, cu toate acestea, repet: cred ca ar trebui sa votezi.

Cred ca acela care voteaza si acela care nu voteaza au aceleasi drepturi. Chiar mai mult: ma numar printre aceia care considera libertatea de nu vota drept una dintre libertatile fundamentale ale fiecaruia dintre noi. Și, cu toate acestea, cred ca ar trebui sa mergi la vot.

Nimeni si nimic nu iti poate garanta ca votul tau va aduce schimbarea pe care o doresti. Nimeni si nimic nu poate garanta ca vei trai mai bine sau ca politicianul ales va fi mai bun decat altii.

Cu toate acestea, votul tau va insemna o schimbare. O schimbare in tine de vreme ce alegi sa actionezi in loc sa alegi impasibilitatea. Iar daca aceasta schimbare se va petrece in cat mai multi dintre noi, lucrurile nu vor avea incotro, vor trebui sa se urneasca.

Asadar: ai votat astazi?

Recomandări

13 comentarii

 1. Dan

  (absolut, prefer oricand un “mai animalule” sincer unui “mai draga” cu gura pana la urechi)

  O sa ma gandesc la definitii in timpul zilei si incerc sa revin cu ceva mai concret pana diseara. Acum sunt la munca, nu am timp decat de un exemplu negativ, fara comentarii: Oana Mizil si puterile ei.

  Desigur ca intre ea si Gigi Becali nu as fi stiut ce sa aleg si abia asta este adevarata problema. Eu nu neg ca d-ra Mizil nu ar fi o profesionista a modei, asa cum presupun ca Becali e un abil speculator imobiliar, dar nu inteleg ce ar cauta ei in Parlament si de ce ar trebui sa-i accepte lumea in postura de candidati?

 2. @Dan: ala cu “cel mai bun unnominal posibil” era Spinoza. Popper zicea doar ca nu e corect sa faci revolutii, ci sa faci imbunatatiri mici si fezabile care rezolva probleme punctuale.

  De ce am o problema cu atacurile la adresa schimbarii sistemului de vot? Pentru ca, facute incorect, ele induc ideea ca orice schimbare in bine e improbabila in Romania si ca doar o revolutie poate rezolva lucrurile.

  Din punctul meu de vedere, momentan putem analiza sistemul A (cel actual) doar cotrapunandu-l cu sistemul B (cel de pana in 2004). Din 2009 sau preferabil dupa mai multe experiente putem sa vorbim despre problemele lui A si sa ne gandim la alte schimbari.

  Cand o sa am timp o sa scriu un post in care arat de ce sistemul asta e mai bun decat cel anterior. Pot sa-ti spun ca am facut deja o analiza pe rezultatele de la Bucuresti, de unde rezulta clar influentele pe care le-au avut personalitatile candidatilor, care au tras fie mult in sus, fie in jos media partidului. Pentru ca m-a interesat personal, am vazut spre exemplu cum Dragos Dinca a tras in sus rezultatele PNL-ului intr-o zona in care si Melciu (“candidatul cocalar”) si Dida Dragan au tras mult in jos.

  Rugaminte: macar pune-ti numele complet in comentarii, ca altfel nu am cum sa stiu daca esti vreun pusti teribilist care vorbeste neintrebat sau un analist politic.

 3. Bun, hai ca daca toata lumea se simte sa se dea desteapta cu problemele uninominale, am scris si eu pe blog ce vroia Dan. Deci Dane, daca te mai intereseaza…

Adaugă comentariu