Alegeri 2007: Traian Basescu, marele invingator (II)

Asa cum spuneam, Traian Basescu este foarte aproape de a inregistra o performanta unica in istoria marketingului politic. Care este aceasta performanta?

Inainte de a oferi raspunsul, haideti sa privim noua realitate politica rezultata in urma alegerilor europarlamentare. Observam astfel ca, in perceptia publica (singura care conteaza!), PNL are un corespondent in PLD, PRM un corespondent in PNG, UDMR-ul in sustinatorii lui Laszlo Tokes, iar PSD-ul, prin rezultatul obtinut, a consfintit existenta unui electorat de stanga aflat in cautarea unui partid care sa-i reprezinte interesele.

Care este perfomanta lui Traian Basescu? Ei bine, Traian Basescu ar putea deveni singurul presedinte european in mandatul caruia a fost clonat un intreg esichier politic. Priviti rezultatele alegerilor intr-un altfel de aranjament:

PNL (13,44%)PLD (7,78%)
Laszlo Tokes (3,44%)UDMR (5,52%)
PRM (4,15%)PNG (4,85%)
PSD (23,11%)???
PD (28,81%)PNTCD (1,38%)

Dupa cum se observa, din punct de vedere al perceptiei electorale, PNL, PRM si UDMR au acum cate o “clona”. O clona care le va consuma energiile si alaturi de care vor trebui sa-si dispute segmentele electorale.

In acest moment este greu de spus daca PSD se va rupe sau nu. Cert este insa ca exista un electorat de stanga pe care PSD nu va avea cum sa-l abordeze in afara formulei Geoana-Iliescu-Nastase. O tripleta imposibila. Iar din aceasta imposibilitate rezulta ca este doar o chestiune de timp pana cand o formatiune politica noua (sau o formatiune politica deja existenta) va incerca sa capteze acest electorat pretios (care, probabil, va putea aduce intre 7% si 10% din optiunile electoratului). Datele prezentate de Adrian Nastase aici si aici constituite un punct de pornire.

In privinta PD lucrurile sunt aproape amuzante. Ca partid popular, PD are drept competitor direct… PNTCD (sigur, din PPE face parte si UDMR, insa asta este o alta mancare de peste). Mai mult, dat fiind ca doctrina populara are mesaje generoasa de stanga, PD va putea sa se mai infrupte si cu o parte din electoratul care nu va reusi sa fie captat de PSD si de viitoarea clona.

Iar pentru ca victoria lui Traian Basescu sa fie si mai evidenta, construiti singuri pleiada de formatiuni politice care, in viitoarea campanie, vor fi dispuse sa-l sprijine pe Traian Basescu… O pleiada care, indiferent de cati romani se vor prezenta la vot, va reprezenta intreg esichierul politic. Si va da masura unei vieti politice democratice, oricare ar fi definitia pe care dorim sa o aplicam. Iar in macropolitica, aplicabilitatea definitiilor conteaza mai mult decat realitatea.

Recomandări

3 comentarii

 1. Ha, ha, ha…
  PNL/PLD – gluma nr. 1. PLD a luat din voturile PD, nu din cele ale PNL. Mai departe se înscrie în Internaţionala Populară nu în Internaţionala Liberală şi deja nu mai are nici o speranţă să preia ceva din electoratul PNL. Sigur, Stoica are o explicaţie coerentă, dar deja sunt subtilităţi pe care le înţeleg doar câţiva.
  Mai mult creşterea PLD va duce la probleme în PD şi are toate şansele să repete scenariul Alianţei D.A. Nu cred că marele Traian Băsescu va avea capacitatea de a convinge liderii PD ca cele două paride să se unească iar Coaliţie + Băsescu = circ asigurat.

  PRM-PNG – aici deja nu este glumă, este prostie din partea unui om de marketing. Ce legătură există între maneliştii lui Becali şi nostalgicii epocii de aur? Erodarea PRM se explică prin simplul fapt că la aproape douăzeci de ani de la Revoluţie nostalgia după Epoca de Aur capătă alte forme decât cele exprimate de Vadim. Din contreă, voturile PRM se duc la PD, dimpreună cu parlamentarii.

  UDMR-Tokes, gluma nr. 2. Se pare că prezenţa lui Tokes a dus la un efect contrar.În loc să dezbine minoritatea maghiară a mobilizat-o şi mai tare şi au trecut pragul ÎMPREUNĂ, obţinând un scor record.

  PD-PNŢCD – aici e gluma nr. 3. Ce naiba legătură între este între ele?

  În fine, destrămarea PSD este un mit. Scorul obţinut, nu atât procentul, cât faptul că au câştigat jumătate de judeţe îi face, din contră mai puternici şi îi poziţionează mai bine în vederea alegerilor următoare unde au toate şansele unui scor mai bun.

 2. Sorin Tudor

  @ Cristian,

  Intelegi cat poti. Se pare ca poti putin.

 3. facem pariu ca o sa apara si o clona a PSD? Nu degeaba basescu vorbeste de un PSD “curat” (murdar coane fanica…).
  o exceptie: PNG avea 2,18 % la alegerile din 2004. a aparut cu un an inaintea mandatului de presedinte al lui Basescu… dar a crescut in timpul mandatului sau. oare la golden blitz pe langa o prietenie de pahar s-a legitimat si PNG pe scena politica? asta mie imi miroase a transfer de imagine de la in baietas de cartier la altul…
  Gigi mai are nevoie de niste intalniri pe la golden blitz. mai mult decat o mare victorie a Stelei. fac pariu ca presa ar scrie mai putin de Victoria Stelei …

Adaugă comentariu